Effecten van alcohol

Een aantal factoren kunnen de effecten beïnvloeden.


  • Uw leeftijd. Jonge tieners en studenten krijgen meer kans op binge drinken, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken komt de meerderheid van de sterfgevallen als gevolg van alcoholvergiftiging bij mensen in de leeftijden 33 tot 54. Als je ouder wordt, kan uw lever het niet verteren om de alcohol zo snel te verwijderen als je eerder deed. Vooral bij kinderen zijn de effecten van alcohol heftig.
  • Uw geslacht. Jongens en mannen hebben meer kans op alcoholvergiftiging hebben dan meisjes en vrouwen. Maar zijn vrouwen en meisjes niet vrijgesteld van alcohol vergiftiging. In feite zijn vrouwen zijn meer kwetsbaar voor de effecten van alcohol, omdat zij minder produceren van een enzym dat de verwerking van alcohol in de maag vertraagt.
  • Uw maat en gewicht. De kleinere en dunnere mensen,nemen sneller in je lichaam alcohol op. Hierdoor ben je vatbaarder voor alcoholvergiftiging. Een klein kind kan het al krijgen bij het drinken van mondwater.
  • Uw algehele gezondheid. Met gezondheidsproblemen zoals hart en vaatziekten of diabetes, maakt je kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van alcohol.
  • Uw voedselconsumptie. Dat voedsel in je maag een beetje vertraagt maar het is niet te voorkomen dat de alcohol in uw bloedbaan komt.
  • Je drugsgebruik of medicijnen. De combinatie van alcohol met andere drugs of medicijnen waaronder een aantal voorgeschreven medicijnen – verhoogt het risico op een fatale overdosis alcohol.
  • De aard van de alcohol je drinkt. Het duurt ongeveer een uur voor je lever om een standaard glas te verwerken. Zo zal je lichaam er veel langer om moeten doen bij een hoger percentage. U kunt ook de hoeveelheid alcohol onderschatten in een mixdrankje.
  • Uw tolerantie-niveau. Mensen die regelmatig drinken kan ontwikkelen meer tolerantie voor alcohol. Hoewel iemand met een hoge tolerantie voor alcohol kan meer alcohol nodig hebben om alcoholvergiftiging te krijgen, ze zijn nog steeds vatbaar voor de alcoholvergiftiging en de gevaarlijke complicaties.
  • De snelheid van alcoholgebruik. Hoe sneller je drinkt, hoe groter de kans dat je aan alcoholvergiftiging ontwikkeld. Zelfs als je stopt met drinken,
  • De effecten met diabetes. Mensen met diabetes kunnen snel een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel krijgen, Dit kan tot 12 uur nadat zij zijn gestopt met drinken. Aarzel niet te bellen om hulp als u een vriend of geliefde met diabetes, die flauw gaat na het drinken. Hoewel dit niet per se alcohol vergiftiging hoeft te wezen. Wanneer arts aankomt laat ze weten meteen dat de persoon diabetes heeft.


Wat zijn de directe effecten van alcohol

Sommige mensen zijn gevoeliger voor een alcoholvergiftiging dan anderen. De directe effecten van alcohol stapelen zich langzaam op. Eerst wordt je wat losser, wat vrolijker, totdat je uiteindelijk laveloos bent en uiteindelijk het bewustzijn verliest. Waar ligt deze grens? Kijk dan hier.