Wanneer alcoholist

Wanneer alcoholist? Dat is een vraag die wij veel gesteld krijgen.


Wanneer ben je een alcoholist? theoretisch gezien is dat iemand die niet zonder alcohol kan. De drang om een flesje bier of glaasje wijn is groot dat dit dagelijks noodzakelijk is. Maar er zijn veel mensen die al jaar en dag 1 alcoholische consumptie nemen en ook niet zonder dat borreltje kunnen ’s avonds. Zijn dit dan alcoholisten? Theoretische gezien wel. Ze kunnen niet zonder. Meer dan dat is het niet. Toch is de limiet van 2 per dag een grens die word aangehouden voor de grens. Meer dan twee per dag word op den duur de lichamelijke en geestelijke ongemakken voorzien in de vorm van alcohol. Bij gebrek aan zal de drang toenemen.

Wees eerlijk

Bijna iedereen weet ergens in zijn hart wel of degene teveel drinkt. Smoesjes worden er verzonnen. Ik werk zo hard, daarom heb ik dit verdient. Ik vind het gewoon lekker. Ik drink ook wel eens een dag niet. Ik kan echt wel zonder maar heb er geen zin in om niet te drinken. Ik drink voor de gezelligheid. Allerlei smoesje die het revue passeren om het weg te wuiven. Maar dat is wat er gezegd word, maar ook weet de persoon in kwestie zeker dat hij te veel drinkt. Alleen geestelijk is het ontkennen. Op het moment van niet drinken word deze persoon prikkelbaar en is het niet meer zon gezellige jongen of zon leuke vrouw. Dit zijn kenmerken van een (beginnend) alcoholist. Veel partners denken laat hem of haar maar een borrel drinken anders is hij of zij niet te genieten.

Er is hoop voor geen drank

Het leven met een verslaafde is niet gemakkelijk. Veel kansen worden er vergooid. Ook is het een dure verslaving. Al met al is leven niet gemakkelijk. Maar er is hoop. Vaak is er een onderliggende gedachte waarom iemand is door geschoten in zijn of haar drank gebruik. Drank verdoofd en ontspant. Dit is vaak de reden. Als je je voor het eerst afvraagt of je verslaafd bent, drink dan drie weken niet. Ook niet een. Geen druppel. Lijkt dit je het einde van de wereld? Heeft je leven nu geen zin meer? Laat je helpen. Er is veel profesionel hulp waarbij je echt van de drank af kunt komen.

Wil je wel stoppen met drinken van alcohol?


Maar dit is geen gemakkelijke weg. Wel een weg van durf en moed. Je zult er niet vrolijk van worden om af te kicken. Je zult ontwenningsverschijnselen gaan mee maken en dit maakt het zwaar. Het makkelijkst is om dit op te lossen door te drinken. Je lichaam is  afhankelijk geweest van alcohol en denkt het inmiddels nodig te hebben. Maar probeer sterk te wezen. Ga wat anders doen. Probeer er niet aan te denken en focus je op iets leuks. Mocht je er zelf niet uitkomen zoek hulp! Hoe langer je afhankelijk bent van alcohol hoe moeilijker het word. Maar hoe meer er een reden is om er van af te komen.  Alleen al om de drank niet mee die rol te laten spelen die het doet. Niet meer ziek te zijn de volgende ochtend en niet meer te laat komen. De ontwenningsverschijnselen verdwijnen na een paar dagen. De drang houd aan om te drinken maar verdwijnt ook. Wees eerlijk voor je zelf en verlos je van het leven als alcoholist. Laat je zelf en je geliefden niet kapot gaan door jouw drank gebruik.