Wat doet alcohol met je lichaam

Wat doet alcohol met je lichaam? Dit is een vraag die vaak gesteld word. Als eerste word je losser, ontspannen en je rem verdwijnt. Dit kan tijdens het uitgaan erg leuk zijn. Of op feestjes met vrienden en vriendinnen. Maar zorg er wel voor dat je niet teveel gaat drinken.


Sommige mensen komen uiteindelijk in een alcoholvergiftiging terecht. En dan zijn de rapen gaar. Er moet snel medisch personeel bij deze mensen komen, anders lopen ze het risico om te overlijden. De maag moet namelijk leeggepompt worden, maar er moet soms psychisch ook wat veranderen. Want hoe heeft het zover kunnen komen? Waar zat je rem? En waarom ben je toch door gaan drinken, terwijl je al helemaal van de kaart was? Dit zijn vragen die toch wel beantwoord moeten worden.

Schermafbeelding 2013-09-07 om 00.39.53Maar nu even de hoofdvraag: wat doet alcohol met je lichaam? We proberen deze vragen te beantwoorden met een bepaald aantal glazen. Een glas alcohol is bijvoorbeeld een biertje in een bierglas, een shotje in een shotglaasje of een wijntje in een wijnglas. In een shotje zit meer alcohol, daarom is de hoeveelheid drank hierin kleiner. Maar het telt ook voor een glas alcohol, net als een biertje. Gemiddeld breekt een mens ongeveer 1 glas alcohol af per anderhalf uur. De hoeveelheden hieronder staan voor het aantal glazen dat je in je bloed hebt zitten. Drink je dus 8 biertjes over een periode van 3 uur, dan heb je aan het eind van deze 3 uur nog 6 glazen alcohol in je bloed zitten.

Wat doet alcohol met je lichaam?

1 tot 4 glazen. Je wordt hier vrolijk van, je remmingen worden minder groot. Je ademhaling versnelt ongemerkt, samen met je hartslag. Je hebt ook een beetje hoger. Je hebt meer te vertellen en je voelt je op meer plaatsen op je gemak.

4 tot 8 glazen. Je bent aangeschoten. Je snapt niet helemaal meer wat er om je heen gebeurd. Je denkt dat risico’s niet zo risicovol meer zijn, je reactiesnelheid neemt af en je coordinatievermogen ook. Je begint misschien al een beetje te zwalken. Je perifere zicht verdwijnt. Dit is het zicht dat links en rechts zit van waar je naar kijkt.

8 tot 16 glazen. Je bent nu echt dronken. Je gedraagt je overdreven. Je reageert heel uitbundig op alles, en sommige mensen worden nu agressief. Je pupillen zijn al een stuk groter en je krijgt een rood hoofd. Als je dit niet regelmatig doet, dan ga je waarschijnlijk overgeven. Je kunt niet normaal meer reageren, je bewegen, of normale handelingen uitvoeren zoals lopen. Je praat ook voor nuchtere mensen onverstaanbaar.

16 tot 21 glazen. Je bent helemaal verdoofd, verward, je voelt geen pijn meer, geen warmte meer en geen kou meer. In deze situatie gaat men vaak hele gekke dingen doen met een vaak onaangename afloop. Je bent er helemaal niet meer bij. Mensen die in deze staat zijn, zitten vaak stilletjes op een stoel, niets te doen.

Meer dan 21 glazen. Er treedt nu bewustzijnsverlies op. Je kunt in een coma raken. Deze staat is zeer gevaarlijk. De hartslag kan ermee stoppen, er is een kans dat mensen in deze staat overlijden. Dit kan echter ook al in de ’14 tot 18 glazen alcohol’-staat.