Wat is alcohol

Wat is alcohol? Het zit in drank maar wat is het precies?


Alcohol komt voort uit de natuur. Dit ontstaat eenvoudig door de gisting van gerst of druiven. De natuur geeft de alcohol weer tot maximaal 14.8% alcohol. Dit zijn de laag alcoholhoudende producten. Hieronder vallen bier en wijn. Als de als je de dranken distilleert krijg je hogere alcoholhoudende producten. Dit word gedaan door het verwarmen en afkoelen van de drank. Hierdoor krijg je sterke drank. Alcohol zit natuurlijk niet alleen in bier en wijn. Maar ook in berenburg, jenever, en de populaire breezers en andere vaak zoete drankjes. Als je aan een scheikundige vraagt wat is alcoholkrijg je dit antwoord. Als je je dus afvraagt wat is alcohol? Scheikundige formule van alcohol (ethanol): C2H5OH

Alcohol komt voor in verschillende vormen

Elk product waar alcohol in is verwerkt kan een alcohol vergiftiging veroorzaken. Hier blijft steeds de hoeveelheid alcohol en de snelheid waarmee het gedronken een rol spelen om een vergiftiging te veroorzaken.

Alcohol zit in de volgende producten:

  • Isopropylalcohol, die is gevonden in de lotions en sommige schoonmaakmiddelen.
  • Methanol, een veelgebruikt ingrediënt in antivries,
  • Lakken en oplosmiddelen
  • Ethanol, die is gevonden in alcoholische dranken, mondwater en sommige medicijnen

Hoewel alcoholvergiftiging kan optreden wanneer je per ongeluk of met opzet drinkt van huishoudelijke producten die alcohol bevatten. Alcoholvergiftiging krijg je over het algemeen door het drinken van te veel alcoholische dranken, vooral in een korte periode.

Hoeveel is teveel?

In tegenstelling tot voedsel, dat uren kan nemen om te verteren, is alcohol snel opgenomen door je lichaam lang voordat de meeste andere voedingsstoffen dit doen. Maar het kost veel meer tijd voor je lichaam om zich te ontdoen van de alcohol die je hebt geconsumeerd.

De meeste alcohol wordt verwerkt door je lever, en het duurt ongeveer een uur voor je lever de alcohol in een drankje heeft verwerkt. Mix dranken kunnen meer dan een portie alcohol bevatten en nog langer duren te metaboliseren.

Hoe snel word je dronken


De snelheid waarmee alcohol wordt verwerkt kan sterk variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. In het algemeen duurt het drinken van een drankje minder dan een uur. Zo geeft u uw lever meer alcohol dan het kan verwerken. Binge drinking meestal gedefinieerd als snel vijf glazen of meer op een rij achter overslaan is vooral gevaarlijk. Drinken van zulke grote hoeveelheden alcohol gaat zo snel dat u een dodelijke dosis kunt consumeren voordat je flauwvalt.

Wat gebeurt er met je lichaam als je drinkt?

Alcohol onderdrukt de zenuwen die onvrijwillige acties, zoals ademhaling, hartslag en je slik reflex niet onder controle houd. Drinken van teveel alcohol kan deze functies vertragen. Je word dronken. Later kan uw lichaamstemperatuur kan ook dalen, wat leiden kan tot een hartstilstand. En uw bloedsuikerspiegel kan laag genoeg komen om epileptische aanvallen te kunnen veroorzaken.